Business Model Canvas

Sitter du med en gründer i magen er det en spesiell ting du bør lese deg opp på, nemlig en forretningsmodell. Innovasjon Norge forklarer en forretningsidé som hva bedriften skal gjøre, mens en forretningsmodell forklarer hvordan bedriften skal gjennomføre dette i praksis. Dette er vesentlig å ha tenkt igjennom dersom man skal bringe en ny idé til markedet. Forretningsmodellen bør kartlegge en rekke spørsmål som omhandler bedriften. Hva skal du levere og hvem er kunden? Du bør også tenke gjennom hvem som er venner og hvem som er konkurrenter. Hvordan skal du selge, og hvordan skal du ta betalt? og sist, men ikke minst, hvordan skal du levere? Dette er viktige spørsmål, nettopp fordi banken, offentlige støttespillere og banken vil kreve at en forretningsmodell blir presentert før du kan få finansiering og støtte.

Business Model Canvas
En metode, som er svært mye brukt i Norge, er modellen kalt Business Model Canvas eller Osterwalder-metoden. Modellen består av 9 byggeklosser som skal hjelpe deg å kartlegge og visualisere kundesegmenter, verdiløfte, kanaler, kunderelasjoner, inntektsstrøm, ressurser, kjerneaktiviter, partnere og kostnader. Under hvert av de 9 punktene bør du ha svart på noen spørsmål.

Verdiløfte
Hva slags verdi gir vi kundesegmentene våre? Hvilke problemer løser vi for kunden? Hvilke kundebehov tilfredsstiller vi?

Kundesegmentet
Hvem skaper vi verdi for? Hvem er våre viktigste kunder?

Kunderelasjon
Hvilken type relasjon har vi til våre kundesegment?

Kanaler
Gjennom hvilke kanaler når vi ut til våre kunder?

Ressurser
Hvilke ressurser trenger vi for å oppfylle verdiløftet? Hva består produktet av?

Kjerneaktiviteter
Hvilke kjerneaktiviteter må vi utføre for å oppfylle verdiløftet?

Partnere
Hvem er nyttige samarbeidspartnere som kan hjelpe deg å utnytte din forretningsmodell? Hvem kan hjelpe deg med ressurser du ikke leverer selv?

Kostnader
Hva er de viktigste kostnadene i forretningsmodellen? Hvor mye koster det?

Inntektsstrøm
Hva tar vi oss betalt for i dag? Hvordan tar vi oss betalt?

Dette er de 9 byggeklossene i modellen. Jeg tror denne modellen har blitt så populær fordi den er så enkel, og visuell. Det er en oversiktlig modell, som egner seg for både små, enkle bedrifter og større, mer kompliserte bedrifter. Å lage en forretningsmodell kan definitivt være meget tidskrevende, men Business Model Canvas gjør det hele litt lettere. Du kan rett og slett kartlegge bedriften din i ett eneste bilde.

For en enkel og grei innføring anbefaler jeg å se denne videoen.

Kilder
Slik lager du forretningsmodell
Business Model Canvas
Fotografi #1Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *