Kunsten å bygge seg et hjerte

Tirsdag hadde vi semesterets andre forelesning med Arne Krokan, med temaet «teknologisk utvikling og samfunnsendring». I dag, 3 dager etter forelesningen, sitter jeg fortsatt med mange tanker og inntrykk som skal sorteres i hodet. Krokan snakket mye om hva som er mulig med dagens teknologi og var innom blant annet selvkjørende biler, google sin «smart» kontaktlinse og Oculus Rift-briller. At VR-briller har tatt helt av ble jeg selv vitne til i desember, da billigutgavene av VR-briller fra Teknikmagasinet sto øverst på mange ønskelister til jul. Noe jeg derimot ikke visste omfanget av i det hele tatt, er hvor langt vi har kommet innen 3D-printing. Et par dager etter forelesningen oppdaget jeg at Clas Ohlson selger 3D-printere til rundt 11.000 kr, og jeg vil tippe på at dette er noe som etterhvert bare blir mer og mer utbredt i helt «vanlige» butikker. Krokan skriver i sin bok Nettverksøkonomi at det «i teorien er nærmest ingen begrensninger for hva en kan «trykke» eller skape ved å materialisere digitale modeller». Når Krokan spurte oss i forelesningen om det var mulig å 3D-printe et hus, virket det som om de fleste studentene ble usikre. Svaret viste seg å være ja. Det er fullt mulig å 3D-printe et hus med dagens teknologi.

Bygging av organer
Noe jeg personlig synes er enda mer interessant enn printing av hus, er at 3D-printing kan redde liv og helse. I følge en artikkel publisert hos Aftenposten finnes det allerede saker hvor 3D-printing har gjort nettopp dette. En 12-år gammel gutt har fått laget en del av ryggsøylen, og en kvinne har fått 3D-printet en ny hodeskalle. Bioprinting har også uante muligheter, og man kan blant annet bruke menneskers stamceller for å bygge kopier. 3D-printing kan også hjelpe legene under operasjoner, noe Aftenposten skriver videre om i artikkelen sin. En britisk jente på 2 år fikk laget en 3D-modell av hjertet sitt, noe som gjorde at legene var i stand til å reparere et hull hun hadde i hjertet med perfeksjon. Innen bioprinting i dag produseres også ører, fingre, hjerteklaffer, skjelettdeler, nyrer og mye annet. Det er vanskelig å tenke seg hvor langt og hvor raskt denne utviklingen faktisk kommer til å gå, men det er ingen tvil om at det kommer til å skje store ting innen 3D-printing de neste årene. Teknologien er der, og nå er det bare snakk om å få brukt den på riktig måte. Personlig synes jeg dette er teknologi som burde bli lagt enda mer fokus på, og jobbes mye med for å utvikle videre. Det er ingenting annet enn fantastisk, at man kan redde liv ved hjelp av 3D-printing.

6120637287_4854a6ea3a_b Foto: Jared Tarbell

Ikke bare positivt
Det er lett å se 3D-printing som noe utelukkende positivt, men jeg synes det kan være interessant å belyse negative sider ved 3D printing. New York Times skriver om Philips fabrikken i Kina, hvor hundretals arbeidere bruker hendene og spesielle verktøy for å sette sammen barbermaskiner. En tilsvarende fabrikk i Tyskland bruker 128 roboter for å gjøre samme jobben. Derfor blir det naturlig å spørre, hvor mange arbeidsplasser kommer til å gå tapt hvis 3D-printingen virkelig tar av? Hvis 3D-printingen blir både mer tidssparende og kostnadseffektiv enn å bruke arbeidere, er det lett å se at bedrifter kan velge denne løsningen. Printerene trenger riktignok vedlikehold, men dette vil bety svært få arbeidsplasser sammenlignet med tidligere.

Nå gjenstår det bare å se hva som skjer med 3D-printing i fremtiden. Det er ingen tvil om at 3D-printing kan brukes på en enormt positiv måte, men at dette også åpner for negative konsekvenser. Jeg har i alle fall blitt mye mer nysgjerrig på 3D-printing! Kanskje kan vi i fremtiden bestille hus på internett, og få dette printet rett på ønsket tomt. Det hadde vel vært noe.


Kilder
Krokan, Arne. 2013. Netterverksøkonomi. Cappelen Damm AS.
3D printede hjerter reddet livet på små barn.
Skilled work, without the worker.
Fotografi #2Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *